ČNB dnes podle analytiků sníží sazby o čtvrt procentního bodu

Praha - Analytici odhadují, že bankovní rada České národní banky dnes zřejmě sníží úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Základní sazba by tak klesla na 3,25 procenta. Vysoká inflace totiž pomalu končí a odborníci očekávají, že ekonomika kvůli finanční krizi zpomalí. Úrokové sazby změnila bankovní rada naposledy na začátku srpna.

Očekávané snížení sazeb by podle analytika ČSOB Petra Dufka nemuselo být poslední. Předpokládá, že další snížení přijde už na jaře příštího roku. Také analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek se domnívá, že kromě listopadového snížení sazeb přistoupí ČNB v dohledné době k dalšímu snížení, a to už na konci roku.


Naopak podle analytika Atlantik FT Petra Sklenáře po listopadovém snížení lze očekávat spíše stagnaci sazeb. „O dalším vývoji sazeb je velmi obtížné rozhodnut kvůli velké nestabilitě na finančních trzích,“ uvedl.

Úrokové sazby změnila bankovní rada naposledy na počátku srpna, a to o čtvrt procentního bodu dolů. Na konci září centrální bankéři nechali sazby beze změny.

Měnového jednání se dnes zúčastní pět ze sedmi členů bankovní rady. Chybět budou Eva Zamrazilová a Robert Holman. Centrální banka také zveřejní novou makroekonomickou prognózu.

Úrokové sazby sníží také Evropská centrální banka. Učiní tak již podruhé za necelý měsíc, protože ekonomika regionu prožívá podle ekonomů nejhorší propad za poslední 15 let. „Je čas na ráznou akci,“ poznamenal Ken Wattret, ekonom BNP Paribas SA v Londýně, „Prožíváme velmi výrazný pokles ekonomiky a úrokové sazby by se měly hodně snížit.“