Státní firma Osinek končí

Praha - Do likvidace zamířil státní podnik Osinek. Firma, kterou každý rok protéká více než miliarda korun a která jen loni na dividendě poslala do státní kasy zhruba 600 milionů korun, končí. Čeká ji tak stejný osud, jaký postihl už Fond národního majetku nebo Českou konsolidační agenturu. Informace přinesly Hospodářské noviny.

„Ministr financí podepsal rozhodnutí o likvidaci Osinku tuto středu,“ prohlásil náměstek Radek Šnábl. Osinek se počátkem tisíciletí podílel na záchraně hutí Vítkovice před bankrotem. Stát tehdy hutím poslal právě přes Osinek finanční injekci, Osinek pak řídil privatizaci části Vítkovic do rukou ruské ocelářské skupiny Evraz. Dnes má na starosti hlavně správu státního podílu v ziskové energetické společnosti ČEPS.


Osinek také vede řadu soudních sporů s hutní firmou ArcelorMittal Ostrava, kterou viní z toho, že před lety předražovala dodávky surového železa státním Vítkovicím. Šéfové Osinku podle listu tvrdí, že firma teď končí právě kvůli této kauze.

ArcelorMittal totiž kromě sporu s Osinkem vedl i arbitráž o 26 miliard korun proti českému státu. Na jaře souhlasil s mimosoudním urovnáním a stát mu v jeho rámci slíbil i ukončení sporů s Osinkem. Ten má dokonce zaplatit hutím odškodné 150 milionů korun. Šnábl ale vyloučil, že likvidace Osinku souvisí právě s tímto sporem a zdůraznil, že smír s ArcelorMittalem i za cenu odškodného je pro stát výhodnější než riziko prohry v arbitráži.