ČSSD vidí euro v roce 2012 jako reálné

Praha - Politické špičky sociální demokracie považují 1. leden 2012 za reálné datum přijetí eura Českou republikou. Dnes to uvedl místopředseda strany a stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Stranický ústřední výkonný výbor by měl v sobotu tento názor potvrdit jako oficiální. ČSSD pak bude chtít přijetí tohoto termínu prosadit do konce roku, dodal. Vláda termín eura odmítá zatím určit s tím, že je nejdříve nutné provést důležité ekonomické reformy a stabilizovat veřejné finance.

Přijetí evropské měny v roce 2012 podle Urbana podporuje také místopředseda a stínový ministr financí Bohuslav Sobotka. ČSSD už v minulých dnech vyzvala vládu, aby započala co nejdříve seriózní diskusi o přijetí eura se všemi parlamentními stranami, s odborníky a podnikatelskými kruhy. Česko podle Urbana produkuje mnohem více HDP na hlavu než Slovensko, má proto mnohem blíže k vyspělým zemím. Přitom Slovensko přijímá euro od 1. ledna 2009, podotkl.

Euro je podle Urbana důležité pro zachování exportní schopnosti České republiky. Zahraniční investoři se obávají nestability koruny, protože její pohyb nikdo neumí přesně odhadnout. „Jestliže vláda říká, že v době nějaké finanční krize nemá smysl rozhodovat o datu přijetí eura, tak opak je pravdou. Já se domnívám, že když budou během příštích tří let české vlády reagovat rozumně, tak je reálné euro v roce 2012 přijmout a zbavit se krize,“ uzavřel.