Ekonomická krize se českým bankám zatím vyhýbá

Praha - Hospodářské výsledky tuzemských bank mluví jasně. Česku, jakoby se krize zatím vyhýbala a bankovní trh zůstává zdravý. Všichni tři největší hráči na českém bankovním trhu hlásí vysoké zisky. Jednička - Česká spořitelna - vydělala přes 14 miliard korun. Komerční banka si na účet připsala necelých deset miliard. Trojka - ČSOB - hlásí výdělek přes dvě a půl miliardy.

Rizikovým investicím v problémových zemích se až na malé výjimky vyhýbaly - a tak teď nemusí odepisovat tak velké částky. Zahraniční konkurenti českých bank se naopak vinou rizikových obchodů a investic propadli do ztrát a hledají pomoc.

„Řekl bych, že investiční bankovnictví Societe Generale nemá vůbec žádný dopad na hospodaření Komerční banky. KB je českou bankou a je závislá na obchodech výhradně s českými klienty,“ komentoval výsledky generální ředitel Komerční banky Laurent Goutard.

A právě v tom je největší síla tuzemských bankovních domů. Nejvíc totiž vydělávají na poplatcích a úrocích z úvěrů a hypoték. A jejich objem meziročně rostl - u některých až o čtvrtinu. Po včerejším razantním snížení úrokové sazby by navíc mohly i mírně zlevnit. „Myslím si, že dojde k mírnému snížení, půjde ale spíše o kompenzaci toho růstu, který jsme viděli v posledních měsících,“ míní analytik David Navrátil.

Nižší úrokové sazby mají rozhýbat zamrzlé západoevropské trhy. Po Spojených státech totiž krize nejvíc škod napáchala právě tam.  Británie znárodnila čtyři své banky, Island dokonce všechny tři největší. Krach dalších vlády odvrátily jen za cenu masivních finančních injekcí. Ty zatím české banky nepotřebují - jejich zisky totiž mluví za vše. A obávat se tak o své vklady nemusí ani čeští střadatelé i díky vyšším garancím za vklady.

Vydáno pod