V USA zkrachovaly další dvě banky

Washington -  Regulační úřady ve Spojených státech převzaly kontrolu nad společnostmi Franklin Bank a Security Pacific Bank. Tyto banky zkrachovaly kvůli klesajícím cenám domů a zhoršující se ekonomické krizi. Od začátku roku zkrachovalo v USA už 19 bank.

Krach Franklin Bank je letošním třetím největším kolapsem v americkém bankovním sektoru. Jde o první zkrachovalou texaskou banku za posledních šest let. Banka měla ke konci září aktiva 5,1 miliardy dolarů a vklady 3,7 miliardy dolarů. Nyní ale vklady Franklin Bank převezme Prosperity Bank. Asi 50 poboček zkrachovalé banky se tak přemění na pobočky Prosperity Bank.

Losangeleská Security Pacific Bank měla aktiva 561,1 milionu dolarů a vklady 450,1 milionů dolarů. Vklady převezme místní rival Pacific Western Bank.

Po hypoteční a realitní krizi zasáhla USA krize úvěrová, která se letos v září prohloubila do globální finanční krize. Té americká vláda čelí plánem vykoupit aktiva až za 700 miliard dolarů (téměř 14 bilionů Kč), část těchto peněz bude využita k rekapitalizaci bank. Plán stabilizace finančního systému schválil minulý měsíc americký parlament.