Finanční krize sáhla na zisky penzijních fondů, o klienty je ale nepřipravila

Praha – Zisky českých penzijních fondů poznamenala nejistota na finančních trzích. Za první tři čtvrtletí letošního roku jim klesl zisk na 2,16 miliardy korun oproti 3,45 miliardy ve stejném období loňského roku. Překvapivý je ale fakt, že fondům přibývali klienti, a to i navzdory vysoké inflaci z počátku letošního roku, která peníze vložené do fondů znehodnocovala, a otřesům finančních trhů, jež snižují výnosy z nich.

V loňském roce se klientela penzijních fondů každý měsíc rozšiřovala v průměru o 29 tisíc lidí. V prvních třech čtvrtletí letošního roku fondům přibylo každý měsíc 27 tisíc nových smluv. „Základní ekonomické ukazatele v penzijním připojištění se za první tři čtvrtletí letošního roku vyvíjely pozitivně, potvrzují stabilitu sektoru a zájem občanů o produkt,“ myslí si prezident Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok.


Výnosy penzijních fondů ale nebudou letos zřejmě tak dobré, jako tomu bylo v uplynulých letech, a to i přesto, že většina českých fondů si zachovává konzervativní charakter a upřednostňuje spíše investice do dluhopisů něž do akcií, které jsou nyní na svých minimech.

Dobrovolné penzijní připojištění využívá asi 60 procent práceschopných Čechů. Možnost šetřit si tímto způsobem na důchod mají od roku 1994.