Poptávka po ropě je v USA na téměř 30letém minimu

Washington - Dopady ropné krize ze sedmdesátých let minulého století a teď až kreditní krize z posledních měsíců - to jsou milníky slabé poptávky po černém zlatu z nedávné historie. Dnes se ropa obchoduje pod 60 dolarů za barel, přesto o ní není zájem. Slabá americká ekonomika letos sníží poptávku po ropě v USA o 1,1 milionu barelů denně, tedy o 5,4 procenta. Bude to od roku 1980 poprvé, kdy spotřeba ropy klesne o více než milion barelů za den. Statistiku dnes publikoval Úřad pro energetické informace (EIA) při ministerstvu energetiky USA.

V příštím roce by americká poptávka po ropě měla dál klesnout o 250 tisíc barelů denně, tedy o 1,3 procenta, předpovídá EIA v měsíční prognóze. „Současný útlum americké a globální ekonomiky vede k poklesu globální poptávky po energii a rychlému a podstatnému snížení cen ropy a dalších energií,“ uvedl úřad. Přitom na pomyslné amplitudě kreditní krize se v létě ropa obchodovala až při hranici 150 dolarů za barel.

Kromě výhledu spotřeby ropy přišla EIA i s dalšími makroekonomickými projekcemi. Svůj odhad růstu hrubého domácího produktu USA EIA pro letošní rok snížila na 1,3 procenta a pro příští rok čeká již pokles ekonomiky o 1,4 procenta. Růst světového HDP se má letos zpomalit na 2,5 procenta z asi čtyřprocentního růstu v předešlých dvou letech a příští rok zpomalí na 1,8 procenta. Cena barelu na úrovni 60 dolarů by se podle agentury měla udržet i příští rok.

Vydáno pod