Piloti Air France-KLM zahájili čtyřdenní stávku

Paříž - Piloti letecké společnosti Air France-KLM zahájili dnes úderem půlnoci čtyřdenní stávku, která přinutila dopravce zrušit asi polovinu plánovaných letů. Francouzští letci se tak brání prodloužení věku pro odchod do důchodu z 60 na 65 let. Přitom v připravované novele budou piloti stále privilegovaní před ostatními občany - ty čeká důchod ještě o pět let později.

Novelu zákona o prodloužení věku pilotů pro odchod do důchodu schválila dolní komora francouzského parlamentu počátkem měsíce. Norma by měla platit od 1. ledna 2010, pokud ji ovšem beze změn přijme i Senát. Ten ji v příštích dnech začne projednávat.

Air France zajišťuje každodenně přibližně 760 letů na krátkou vzdálenost a 73 na dlouhou. Společnost předpokládá, že odpadne zhruba jedna ze dvou linek. K optimističtějšímu předpokladu čtyřicetiprocentního výpadku u vzdálených destinací ale přidala varování, že se situace u původně chystaného letu může ještě těsně před startem nepříznivě změnit.

U partnerských dopravců Brit Air, Regional, CCM a Airliner má být zajištěno 80 procent spojů. Stávka zřejmě postihne i cestující odlétající do Francie z Prahy. Air France létá mezi Prahou a Paříží třikrát denně, dvě denní frekvence z Prahy do Lyonu zajišťuje sesterská společnost Britair. Podle zástupkyně Air France v ČR Zuzany Hrdinové bude dnes zrušen večerní let z Paříže do Prahy a zpět. Z Prahy mělo letadlo startovat ve 20:40. Předchozí dva lety do Paříže a lety Britairu do Lyonu by měly odletět či již odletěly na čas.

K protestní stávce se měli původně připojit stevardi a letušky, kterým se důchodový věk měl zvýšit z 55 na 65 let. Nakonec ale jejich odborové centrály dostaly záruky, že změny nebudou tak vážné. Stávka má trvat do půlnoci SEČ z pondělí na úterý.

Air France-KLM je členem aliance Skyteam, její součástí jsou i České aerolinie, které jsou na řadu letů nizozemsko-francouzského přepravce napojeny.