Akcie největších amerických korporací vykazují týdenní ztrátu 5 procent

New York - Akcie nejmocnějších korporací ve Spojených státech zakončily uplynulý týden na newyorské Wall Street s pětiprocentní ztrátou. Index technologického trhu Nasdaq za uplynulý týden klesl téměř o 8 procent. Konec týdne poznamenaly obavy z neochoty Američanů utrácet, důkazem je nebývalý pokles maloobchodních tržeb za říjen.

Index Dow Jones za dnešek oslabil o 337,94 bodu na 8497,31 bodu, tedy o 3,82 procenta. Nasdaq Composite spadl proti čtvrtku o pět procent na 1516,85 bodu se ztrátou 79,85 bodu. Za celý týden ztratil Dow Jones 4,99 procenta a Nasdaq 7,92 procenta.

Pozornost investorů upoutaly nové negativní zprávy o ekonomice. Někteří z obchodníků si z trhu dokonce odnášeli zisky po velkém vzestupu z předchozího dne. Jistý sestup akcií dolů se předpokládal, když index Dow Jones předtím vzrostl o výrazných 550 bodů. Šéf americké centrální banky Ben Bernanke při návštěvě Německa uvedl, že se Fed bude spolu s ostatními centrálními bankami snažit předejít prohlubování finanční krize. Dveře otevřené tak zůstávají dalšímu snižování úroků.

Vydáno pod