Pošty v malých obcích změní podobu, ve hře jsou tři varianty

Praha - Ještě před několika měsíci se mluvilo o rušení pošt v malých obcích zejména v horských a příhraničních oblastech. Poté, co generální ředitel České pošty Karel Kratina rezignoval a ve funkci ho nahradil Petr Sedláček, se zdálo, že se pobočky rušit nebudou. Nyní ale česká pošta "přebalila" původní záměr do nového balíčku. Klasické pošty by měla nahradit jedna ze tří variant: přepážka v obchodě nebo na obecním úřadě, popř. motorizované doručování.

První varianta: Pošta v obchodě

První variantou, jak nahradit málo využívané pobočky tak, aby obyvatelé dotčených obcí o poštu nepřišli, ale aby bylo zároveň možné snížit náklady, je spojení pošty s provozovnou místního podnikatele, nebo obchodního řetězce, z nichž v úvahu v malých obcích připadají Flop, Coop a Žabka. S jedním z nich už pošta údajně začala dokonce jednat, o který ze tří řetězců se jedná, ale Sedláček odmítl prozradit.

Druhá varianta: Pobočka na obecním úřadě

Další možností, jak zefektivnit práci České pošty, je přesunutí poboček na obecní úřad. A právě tato varianta by se mohla líbit i starostům. „My vítáme možnost, že by obecní úředník, který má často práci na poloviční úvazek, měl možnost rozšířit si ho o další hodiny, které by měl placeny od České pošty,“ řekl o záměru místopředseda Svazu měst a obcí Jaromír Jech.

Třetí varianta: Motorizovaný doručovatel

Třetí varianta, která připadá v úvahu, je nahrazení kamenné pošty motorizovaným doručováním. Tento projekt se nyní testuje ve 178 obcích, kde se měly pobočky za bývalého ředitele Kratiny rušit. Kamenné provozovny zde ale zatím stále fungují. „Necháváme občany hlasovat nohama,“ vysvětlil Sedláček.

O nové podobě pošty by se měli starostové 178 obcí dohodnout s vedením státního podniku do konce roku. První pobočky by mohly změnit podobu již v průběhu ledna, masivní reorganizace se pak čeká na jaře.