Krize v Tescu eskaluje, vedení dostalo od odborů ultimátum

Praha - Krize ve společnosti Tesco vyvolaná nedostatečným počtem zaměstnanců se stále zhoršuje. To, co se zdálo být problémem jedné prodejny, minulý týden dospělo k vyhlášení stávkové pohotovosti. Po dnešním jednání odborářů s vedením řetězce dokonce padlo i ultimátum. Pokud řetězec nevyjde požadavkům odborů do 24 hodin vstříc, zahájí rozsáhlé protestní akce.

Odboráři požadují, aby Tesco do 24 hodin uzavřelo dohody s novými zaměstnanci a navýšilo tak počet pracovníků v obchodech. „Průběh tohoto opatření bude sledován odbory a po uplynutí 24 hodin vyhodnocen. Pokud odbory shledají tato opatření jako nedostatečná, přikročí k různým formám protestních akcí,“ přiblížil další kroky odborů společnosti Tesco jejich předák Milan Matušík.

Spory o počet zaměstnanců v Tescu se táhnou již delší dobu. Zástupci odborů se koncem října dohodli s vedením společnosti na nahrazení brigádníků zaměstnanci, od toho si slibovali zvýšení motivace pracovníků a lepší pracovní výkony. Problémy se tím ale nevyřešily, prodejny se stále potýkají s nedostatkem personálu.

Vedení společnosti Tesco ale tvrdí, že v předvánočním období bude provoz v obchodech zajišťovat dostatek pracovníků i brigádníků. „Tesco se v současné době intenzivně připravuje na vánoční prodej, který je nejnáročnějším obdobím z celého roku. Obchodně-provozní činnost bude v tomto období zajišťována s dostatečným počtem především vlastních zaměstnanců na plný nebo zkrácený úvazek, případně brigádníků,“ uvedla dnes mluvčí společnosti Tesco Stores ČR Eva Karasová.

Odboráři těmto slibům ale nevěří. Pokud jim Tesco nevyjde vstříc, hrozí protestními akcemi, jejich podobu však zatím neupřesnili.

Tesco Stores ČR vstoupilo na tuzemský trh v roce 1996 a nyní v Česku provozuje 56 hypermarketů, 33 supermarketů, pět obchodů Tesco Expres, šest obchodních domů a 16 čerpacích stanic. Společnost v Česku zaměstnává kolem 13 700 lidí.

Vydáno pod