Zemědělci přijdou o část evropských dotací

Brusel - Ministři zemědělství Evropské unie se po dlouhém nočním jednání dohodli na největší reformě společné zemědělské politiky za posledních pět let. Její součástí je i krácení dotací pro velké farmy. To silně pocítí zejména Česká republika, kde kvůli historickému vývoji tvoří většinu zemědělské produkce právě velké agrární podniky.

Výsledek jednání ministrů je podle zpravodajky ČT v Bruselu Evy Hrnčířové kompromisem mezi původním návrhem Evropské komise a včerejším doporučením, které dal ministrům Evropský parlament. Zemědělci kteří, dostávají přímé platby převyšující 5 tisíc eur, tak nakonec budou muset počítat se snižováním podpor v příštím roce o 7 procent. V každém dalším roce si z dotací odepíší 1 procentní bod a v roce 2012 by tak měli dostávat o desetinu míň než dnes.

Největší farmy odepíší 4 procenta, pocítí to hlavně Češi

Samostatnou skupinou zůstávají největší farmáři s dotacemi nad 300 tisíc eur ročně. Právě těch je dnes v Česku díky kolektivizaci zemědělství za komunistického režimu nejvíce. Česká republika tak spolu s několika dalšími novými členy EU tvořila jádro odporu proti těmto změnám.

Výsledný návrh reformy evropského zemědělství nakonec rada ministrů schválila bez podpory Česka, Petr Gandalovič se hlasování zdržel. Výsledný kompromis je nicméně podle něj posunem oproti původnímu návrhu. Ten počítal s devítiprocentním snížením plateb pro velké farmy, za které považoval podniky s dotacemi nad 100 tisíc eur ročnčně. Velké farmy by nakonec měly přijít jen o 4 procenta dotací. Česko požadovalo snížení jen o tři procenta.

„Nemyslím si, že se jedná o tak velkou ztrátu,“ uvedl Gandalovič, podle kterého by původní návrh Evropské komise zasáhl většinu českých zemědělců. „Dá se říci, že se budeme pohybovat tisíce, možná více farem. Krácení o 4 procenta oproti původně navrhovaným devíti je, myslím, přijatelné,“ dodal.

Kam s ušetřenými penězi 

O peníze uštřené na platbách pro zemědělce, členské státy nepříjdou. Změní se poze jejich účel, nově by měly putovat do programu rozvoje venkova. Teprve pak se rozhodne o jejich konkrétním použití. „Náš požadavek je, aby tyto peníze přišly v maximální možné míře do českého zemědělství,“ uvedl člen představenstva Agrární komory Pavel Novotný. „Zemědělci, kteří budou umět napsat dobré projekty, fakticky o tyto peníze nepřijdou,“ zdůraznil Gandalovič v pořadu Události, komentáře.

Změny ve společné zemědělské politice by měly odstartovat už příští rok a trvat budou do roku 2013. Reforma počítá mimo jiné také s postupným navyšováním kvót na produkci mléka až do roku 2015, kdy by měly být úplně zrušeny.

Celonoční jednání