Tesco čeká na vypršení ultimáta, protesty visí ve vzduchu

Praha - Dnes odpoledne po 15. hodině vyprší čtyřiadvacetihodinové ultimátum, které dali odboráři Tesco Stores ČR vedení řetězce. Požadují v něm, aby Tesco okamžitě uzavřelo smlouvy s novými zaměstnanci, aby tak zabezpečilo bezproblémový provoz svých obchodů zejména v předvánočním období, které patří k nejnáročnějším z celého roku.

Podle předsedy podnikového odborového výboru Milana Matušíka je současný počet pracovníků v prodejnách Tesco naprosto poddimenzovaný. Jeden zaměstnanec prý často musí pracovat za dva. Pokud s tím Tesco do dnešního odpoledne nic neudělá, zahájí odboráři protestní akce.

Odbory: O potestech se zákazníci včas dovědí 

Jakou ale budou mít protesty podobu, odboráři zatím neupřesnili. Zákazníky ale uklidňují, že protesty nejsou namířeny proti nim, proto by je měly postihnout co nejméně. „Určitě bychom dali zákazníkům zavčas informaci, jakým způsobem bychom protestovali. Určitě nechceme zákazníka nijak ohrozit, protože zákazník je přínoscem peněz do firmy,“ zdůraznil v rozhovoru pro Českou televizi člen odborového vyjednávacího týmu Jiří Šafář.

Tesco se snaží nedostatek zaměstnanců vyřešit 

Vedení Tesca tvrdí, že odbory důvod k protestům nemají. „Tesco se v současné době intenzivně připravuje na vánoční prodej. Obchodně-provozní činnost bude v tomto období zajišťována s dostatečným počtem především vlastních zaměstnanců na plný nebo zkrácený úvazek, případně brigádníků,“ uvedla mluvčí společnosti Tesco Stores ČR Eva Karasová.

Zároveň dodala, že Tesco od začátku října přijalo přes 450 zaměstnanců. Část z nich samozřejmě zamířila do nových prodejen, např. do hypermarketu ve Valašském Meziříčí, který se veřejnosti otevřel 16. října. Zbytek nově přijatých pracovníků doplnil personál stávajících prodejen.

Neutěšená situace a spory s odbory trvají v Tescu již delší dobu. Koncem října se obě strany dohodly, že vedení hypermarketu nahradí brigádníky stálými zaměstnanci na plný či částečný úvazek, což mělo zvýšit motivaci pracovníků a stabilizovat situaci v prodejnách před vánočními svátky.

Podle odborů ale problémy stále nebyly uspokojivě vyřešeny. Pracovníků je v prodejnách Tesco stále nedostatek a zákazníci musejí často čekat v dlouhých frontách, což samozřejmě zvyšuje i tlak na zaměstnance. Zda se obě strany do odpoledne dohodnou, zatím není jasné.