1985: I tehdy věřili podnikatelé evropské ekonomice více než dnes

Brusel - Pokles důvěry podnikatelů v ekonomiku Evropské unie se nezastavil ani v listopadu a důvěra se dostala na nejnižší úroveň od roku 1985. Dobře se nevede ani eurozóně, je na tom však mírně lépe než celá unie. Důvěra v její ekonomický růst je nejníže od srpna 1993. Víru podnikatelů v pozitivní vývoj poznamenaly především dopady z šířící se finanční a hospodářské krize.

Evropští podnikatelé jsou velmi pesimističtí ve svých prognózách růstu průmyslu i služeb, a právě to se negativně projevilo v poklesu jejich důvěry v ekonomiku. EU ztratila v jejich očích 6,7 bodu a klesla na 70,5 bodu, mírně lepší eurozóna se po 5,1procentním poklesu zastavila na 74,9 bodu.


„Důvěra průmyslu se významně propadla v obou regionech. Důvěra ve službách dosáhla rekordního minima v obou regionech od doby, co byl tento ukazatel před 12 lety spuštěn,“ komentoval negativní výsledek Eurostat, který statistiku sestavil.

Nejvíce postihla ztráta důvěry Velkou Británii, Polsko, Německo a Nizozemí. Česká republika sice nepatří k rekordmanům, nicméně důvěra zde také klesá. Současných 82,6 bodu je však stále ještě vysoko nad unijním průměrem.

Evropská unie se se zhoršováním podnikatelského klimatu potýká již delší dobu. Kdy se tento trend otočí, zatím odborníci odhadují jen váhavě. Podle dřívějšího vyjádření prezidenta hospodářské komory Petra Kužela se tak v Česku nestane dříve než v první polovině příštího roku.