Ministři EU schválili telekomunikační balíček. Bojuje s monopoly a se spamem

Brusel - Evropská unie zná obrysy nového telekomunikačního balíčku, který má do sektoru přinést zásadní změny. Ministři dopravy a telekomunikací Evropské unie se předběžně dohodli na souboru opatření, mezi nimiž nechybí dělení telekomunikačních společností, možnost žalovat rozesilatele nevyžádaných e-mailů či využití kmitočtů, které se uvolní poté, co země zhruba do roku 2012 přejdou z letitého televizního analogového vysílání na digitální.

Jednání, která se táhnou již několik měsíců, sice nyní řídila Francie jako předsednická země, ale konečný kompromis vznikl za výrazného přispění Čechů, kteří převezmou předsednickou roli v EU od Nového roku. Konečnou podobu regulace dojednají členské státy spolu s Evropskou komisí a Evropským parlamentem.

Podoba celého balíčku je nyní pro telekomunikační společnosti podstatně přijatelnější, než byla podle původního návrhu Evropské komise. Ten počítal s dělením firem na dvě části, z nichž jedna bude vlastnit sítě a druhá poskytovat služby. Postupem času se ovšem tento návrh rozmělnil, přičemž europoslanci se před nedávnem vyslovili pro to, aby dělení mohl, ale i nemusel nařídit národní regulátor.

Státy zase chtějí, aby dělení firem bylo až posledním krokem v liberalizaci telekomunikačního trhu, přičemž národní regulátoři mají celou řadu nástrojů, jak liberalizace dosáhnout i bez separace telekomunikačních firem. Zcela ze hry se zdá myšlenka na vznik jednotného telekomunikačního regulátora, který by podle návrhu komise měl právo veta i vůči jednotlivým národním úřadům.

Čeští operátoři se bojí. Zbytečně?

Tuzemským operátorům se zavedení možnosti funkční separace nelíbí. „Jde o velmi nákladný nevratný krok, obrovský zásah do soukromých vlastnických práv. Jsme toho názoru, že by použití takového opatření český trh jednoznačně poškodilo,“ prohlásil mluvčí O2 Martin Žabka. Firmy však vesměs nechtěly návrh detailněji komentovat předtím, než se s ním náležitě seznámí.

Podle Římana však nemusí mít české firmy z dělení na dvě části obavy. „U nás telekomunikační trh funguje, je to trh vysoce konkurenční a nevidím segment, kde by bylo nutné přistupovat k tak brutálnímu a trh poškozujícímu kroku,“ dodal.

Spammeři před soud, místo analogové TV internet

Balíček by měl rovněž zlepšit ochranu před tzv. spamem, tedy nevyžádanými e-maily. Poskytovatelé internetových služeb totiž nově získají možnost žalovat spammery. Autoři návrhu ovšem slibují i zlepšení kontroly evropské tísňové linky 112, lepší ochranu dat či rozšíření služby pro zdravotně postižené.

Návrh počítá i s využitím kmitočtů, které se uvolní přechodem z letitého televizního analogového vysílání na digitální, pro rozvoj bezdrátového internetu. Evropská komise si představovala, že by rozvoj bezdrátového internetu měl být v tomto případě celoevropskou iniciativou, zařadila ho dokonce do záchranného plánu pro evropské hospodářství. Zatím ovšem stále není jasné, jak bude vypadat končená podoba návrhu.

Počítač
Zdroj: ČT24