Slovensko narychlo mění zákony, aby nemuselo platit českému podnikateli

Bratislava - V kauze slovenské státní loterijní společnosti Tipos nastal nečekaný zvrat. Slovensko zatím zřejmě za Tipos nezaplatí zhruba 1,5 miliardy slovenských korun (asi 1,24 miliardy Kč) z dvoumiliardového odškodného firmě českého podnikatele Radovana Vítka po nedávno prohraném soudním sporu. Umožnit to má návrh novely zákona, který dnes ve zrychleném řízení schválil slovenský parlament. Opozice sice návrh ve státním zájmu podpořila, způsob jednání vlády však kritizovala a požaduje odvolání ministra financí Jána Počiatka.

Novela posiluje pravomoci generálního prokurátora při podávání mimořádného dovolání vůči verdiktu soudů. „Pokud projde tento zákon v parlamentu, z ministerstva financí neodejdou ty peníze, které měly pomoci Tiposu zvládnout tento spor,“ řekl dnes premiér Róbert Fico. Peníze měly být uhrazeny do konce listopadu, tedy do konce tohoto týdne.

Opozice na schválení novely reagovala tím, že očekává odvolání ministra financí Jána Počiatka, jehož úřad je jediným akcionářem Tiposu. V opačném případě podá v parlamentu návrh na jeho sesazení, protože se údajně dostatečně nezasazoval o nevyplacení odškodného.

Předloha novely Občanského soudního řádu umožní okamžitý odklad vykonatelnosti verdiktu soudu, pokud o to generální prokurátor požádá. V podání nebude ani muset hned zdůvodňovat svůj návrh mimořádného dovolání, které je mimořádným opravným prostředkem vůči rozhodnutím soudů. Zákon by se měl vztahovat i na verdikty vyhlášené před schválením novely.

Tipos v létě u Nejvyššího soudu prohrál dlouholetý soudní spor o využívání know-how společnosti Sportka. Pohledávku Sportky vůči Tiposu odkoupil Vítek, s nímž se Tipos dohodl na vyplacení peněz do konce tohoto měsíce. Součástí dohody bylo i to, že Vítek už nemá začínat další spory a Tipos může dále provozovat své hry. Společnost se zároveň zřekla možnosti podat mimořádné dovolání.

Zákon prošel ve zryhleném řízení

Parlament normu na žádost vlády projednal ve zrychleném řízení, což umožnilo její definitivní schválení už dnes. Účinnosti by novela měla nabýt hned, jakmile ji podepíše prezident a bude zařazena do Sbírky zákonů.

„Vláda objeví své kompetence až v okamžiku, kdy jsou její členové přistiženi při podvodu. Ministr Počiatek se podle nás definitivně diskvalifikoval,“ řekl místopředseda opoziční strany SDKÚ-DS Ivan Mikloš. Dodal, že jeho strana očekává, že Fico do 24 hodin požádá prezidenta Ivana Gašparoviče o Počiatkovo odvolání. Jinak podá návrh na jeho odvolání sama opozice.