Dobrá zpráva pro české domácnosti: Plyn od RWE nezdraží

Praha - České domácnosti, které odebírají plyn od největšího distributora v ČR RWE Transgas, za něj od ledna nezaplatí ani o korunu více. Pro odběratele je to velmi dobrá zpráva. Firma totiž ceny plynu notně zvýšila od října (o více než 10 procent) a lidé se obávali, že tak při nejbližší možné příležitosti učiní znovu.

Zdražování plynu se v posledním roce stalo v RWE běžným koloritem. V dubnu ceny pro domácnosti vzrostly v průměru o 3,1 procenta, od července v průměru o 9,6 procenta. Leden tedy bude po delší době prvním čtvrtletím, kdy zůstanou beze změny.

Za nastartováním pro spotřebitele příznivějšího trendu stojí soustavné zlevňování ropy. Z letních rekordů kolem 147 dolarů za barel se její cena posunula na 50 USD a to je znát i na ceně plynu. Nic na tom nezměnila ani slábnoucí koruna. „Právě slábnoucí koruna nám v posledních měsících velmi prodražovala naše nákupy, ale my jsme se přesto rozhodli, že průměrná cena se nezmění,“ řekl České televizi mluvčí RWE Martin Chalupský.

Pozvolný nástup na příznivější cestu

Leden by mohl pro zákazníky RWE znamenat začátek příjemnějšího období. Podle předsedy představenstva RWE Transgas Martina Herrmanna lze ve druhém a třetím čtvrtletí příštího roku očekávat dokonce zlevnění plynu.


Počátkem týdne zveřejnila své ceny pro nadcházející čtvrtletí také společnost E.ON, která zásobuje především zákazníky na jihu Čech. Stejně jako RWE nechá ceny na současné úrovni.

Plyn je i tak stále drahý

I přesto, že se zdražování plynu zastavilo, mnoho domácností dává při výběru topného materiálu stále přednost uhlí a dřevu. Plyn je totiž po elektřině stále nejdražší. „Plyn se stále nevyplácí tolik jako ta špinavá paliva, která jsou sice zatížena ekologickou daní, ale stále to není tolik, aby se cena srovnala,“ poznamenal analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka. A lidé si to stále více uvědomují. Oproti loňskému roku stoupla podle dřevařů poptávka po palivovém dříví o 100 procent.