Mezi červencem a zářím Češi v průměru v práci vydělávali 23 144 korun měsíčně

Praha - Průměrná hrubá mzda v Česku ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 7,9 procenta na 23 144 korun. Proti stejnému období loňského roku byla o 1 698 korun vyšší. Reálná mzda, tedy po odečtení inflace, se v průměru zvýšila o 1,2 procenta. Průměrná mzda v podnikatelské sféře vzrostla o 9,1 procenta na 23 536 korun hrubého, reálně tedy vzrostla o 2,3 procenta. V nepodnikatelské sféře průměrná mzda vzrostla o 3,7 procenta na 21 714 korun, reálně tak o 2,7 procenta poklesla.

Příčinou růstu reálné mzdy jen o 1,2 procenta je podle statistiků vysoký růst spotřebitelských cen ve třetím čtvrtletí, který byl meziročně vyšší o 6,6 procenta. Je to stále stejný důvod, který stál v cestě růstu reálné mzdy i v předešlém kvartále. To znamenalo nejnižší růst reálné mzdy za posledních deset let.

Aktuálně publikovaná statistika je nicméně malým překvapením, analytici očekávali vzhledem k dopadům světové finanční krize na českou realitu až pozastavení růstu. Ten se ostatně ukázal u výrobního sektoru. A jedni, kdo ho pocítí mezi prvními budou právě zaměstnanci.

„Pracovní trh se vlastně teď díky útlumu hospodářství vrátí k normálu,“ odhaduje obchodní ředitel společnosti LMC, která provozuje server jobs.cz Milan Jasný. Uplynulé dva roky byly z pohledu trhu práce nadstandardní, dosahovalo se efektivity při vysoké angažovanosti faktoru práce, teď se to s obavami o zdraví ekonomiky zřejmě zhorší. Důkazem budiž i statistika jobs.cz. „Počet volných nabízených pozic na našem serveru poklesl od léta o 20 procent,“ doložil Jasný.

Mírně optimistický je naopak, alespoň, co se mezd týče, analytik Jan Bureš: „Platy porostou dále i v příštím roce,“ nebojí se.