Polská ekonomika 2009: Protikrizový balíček za 90 miliard zlotých a privatizace

Varšava - Polská vláda připravuje protikrizový balíček na podporu ekonomického růstu v hodnotě 91,3 miliardy zlotých (cca 615 miliard Kč). Současně se chystá snížit odhad ekonomického růstu na příští rok na 3,7 procenta ze současných 4,8 procenta. V případě slabší produktivity polského hospodářství hodlá vláda na výdajové straně rozpočtu šetřit na administrativě. Příjmy povzbudí privatizací některých podniků s očekávaným dopadem plus 12 miliard zlotých.

„Připravili jsme balíček stability a růstu a v souvislosti s tím navrhneme parlamentu nové zákony a představíme nová vládní rozhodnutí,“ řekl premiér Donald Tusk. Dodal také, že jeho vláda je stále rozhodnuta dostat Polsko do eurozóny - ideální scénář 2012.

Nová protikrizová opatření mají podle Tuska mimo jiné zahrnovat zvýšení likvidity na mezibankovním trhu. Součástí jsou i finance o objemu 20 miliard zlotých určené k urychlení investic spolufinancovaných Evropskou unií.

Ministr financí Jacek Rostowski dodal, že vláda se chystá na svém úterním zasedání snížit odhad růstu na rok 2009. Rozpočtový deficit by se však v příštím roce měnit neměl, zůstane tak na původně plánovaných 18,2 miliardy zlotých. Vláda proto bude muset v příštím roce snížit své výdaje o 1,71 miliardy zlotých. Na dotaz, kde vláda hodlá šetřit, Tusk odpověděl, že plánuje snížit administrativní výdaje. V letošním roce polská vláda plánovala rozpočtový deficit 27,1 miliardy zlotých. Díky nižším výdajům a ekonomickému růstu kolem 5,5 procenta by však mohl činit 23 miliard zlotých.

Zatímco ostatní vlády, včetně české, s privatizací vyčkávají, neboť soutěž podle odhadů díky kreditní krizi nemůže vynést tolik, co v časech ekonomického vrcholu, ta polská se privatizačních plánů nevzdává. Pro rozpočet na příští rok počítá s 12 miliardami privatizačních příjmů, získat je hodlá opuštěním některých klíčových odvětví. "Prodáme chemické skupiny, dva doly a energetickou společnost Enea, uvedl ministr státní pokladny Alexandr Grad.