EU chce srazit poplatek za žádost o patentaci na čtvrtinu

Brusel - Shoda je ale v nedohlednu. Přitom EU si uvědomuje, že patentová politika se musí změnit. Vyvíjíte-li inovaci a usilujete o její patentaci, v Evropě zaplatíte přibližně desetkrát tolik, co v Japonsku nebo Spojených státech. Mnoho států sedmadvacítky je ale proti. Dnes na zasedání ministrů financí EU návrh Evropské komise zatím nezískal podporu. Mezi odpůrce patří i Češi, kteří upozorňují, že by Brusel připravil patentové úřady o značný příjem.

Obavy o finanční soběstačnost ovšem nejsou jediným důvodem, proč členské státy nejsou z nápadu Evropské komise příliš nadšeny. Politici se obávají, že při razantním poklesu poplatků za patenty budou evropské úřady zaplaveny nekvalitními žádostmi z celého světa, přičemž by jim kvůli tíživé finanční situaci nezbylo nic jiného, než je přijmout.

Problém je také například s překlady do všech jazyků EU, což by bylo spojeno s velkými finančními výdaji. Velkou roli hraje i politika. O jednotném patentu neradi slyší především Němci. V Německu je totiž registrována zhruba polovina evropských vynálezů, což představuje nemalý zdroj příjmů a pracovních příležitostí. Podle nich současný režim, který stojí především na patentovém úřadu v Mnichově, funguje naprosto bez problémů.