Další peníze pro státní zaměstnace zřejmě budou, sněmovna poslala rozpočet do 3. čtení

Praha - Zaměstnanci ve veřejné sféře si možná v příštím roce polepší víc, než se původně čekalo. Vláda totiž navrhuje na zvýšení jejich platů uvolnit dalších 2,7 miliardy korun. Záměr ve sněmovně při projednávání státního rozpočtu předložil ministr práce Petr Nečas (ODS). Podle něj tak chce kabinet zmírnit pracovníkům dopady ekonomické krize. Po téměř třech hodinách jednání poslanci poslali poupravený rozpočet do závěrečného čtení.

Nečasův návrh padl na mimořádné schůzi sněmovny, která měla doladit konečnou podobu státního rozpočtu na příští rok. Základní parametry rozpočtu, který počítá se schodkem schodkem 38,1 miliardy korun, už se měnit nemohou, a tak zvýšení některé z jeho částí musí být kompenzováno úbytkem peněz v jiné oblasti rozpočtu.

Nečas chce potřebnou částku hledat například v rozpočtu ministerstva dopravy či penězích na platy ústavních činitelů. Růst platů ve veřejném sektoru má podle něj reagovat na finanční krizi. Peníze mají putovat hlavně do motivačních složek platu, tedy do jeho pohyblivých částí.

Petr Nečas, ministr práce a sociálních věcí:

„Součástí vládního balíčku, který má reagovat na krizi, má být růst platů ve veřejné sféře,“

Vláda chtěla původně v příštím roce zvednout ve veřejném sektoru mzdy o pět procent. Státní zaměstnanci měli dostat přidáno 1,5 procenta, učitelé v regionálním školství kolem deseti procent. Odbory požadovaly, aby mzdy ve veřejné sféře rostly o osm procent. Chtěly, aby do nich putovalo ještě o 2,6 miliardy víc. Opoziční ČSSD jejich požadavek vyslyšela a přišla před časem podle svého místopředsedy Bohuslava Sobotky se stejným návrhem, jaký dnes předložil Nečas.

Ministr financí Miloslav Kalousek ale dnes řekl, že záměr sociálních demokratů byl nejasný a „možná nehlasovatelný“. Dodal, že ani nyní není zvyšování prostředků na platy příliš nakloněn.

Rozruch vzbudil Hovorka

Velký rozruch při projednávání rozpočtu vzbudil rebelující poslanec KDU‑ČSL Ludvík Hovorka. Nejdříve totiž požádal sněmovnu o 100 milionů korun na doškolování lékařů, v zápětí přidal ještě žádost o 50 milionů na prevenci nemoci AIDS. Bouři v poslaneckých lavicích ale vyvolal jeho návrh na poskytnutí dvoumiliardové dotace pro poskytovatele sociálních služeb.

Po krátkém přerušení jednání vyšlo najevo, že koalice s dotací pro poskytovatele sociálních služeb souhlasí, nicméně nechce, aby se v zákoně o rozpočtu objevil jako pozměňovací návrh. Hovorka proto svůj návrh posléze stáhl.

Návrhy ČSSD

Úpravy rozpočtu navrhují i sociální demokraté. Třeba poslanec ČSSD Pavel Ploc navrhuje uvolnit 150 milionů korun na rozvoj sportu, peníze chce získat z rozpočtu na vědu a výzkum. Jeho kolegyně v poslaneckém klubu Vlasta Bohdalová zase požaduje 300 milionů na platy pedagogických pracovníků.

Kalousek se „poslaneckých pomníčků“ bojí

Těžkou hlavu z přidávání dodatečných pozměňovacích návrhů do rozpočtu má ministr financí Miroslav Kalousek. Tzv. poslanecké pomníčky, jejichž smyslem není nic jiného, než se zavděčit voličům, a které tvoří většinu návrhů, totiž podle něj ohrožují fiskální stabilitu země.

„Ten obludný výdaj dluhové služby, který se dnes pohybuje kolem 50 miliard, bude větší a větší, až nebudeme vydělávat na nic jiného než na úroky z dluhů, které uděláme jenom proto, že dnes chceme každému všechno dát,“ varoval poslance.

Návrh rozpočtu teď ve sněmovně čeká závěrečné čtení. To se uskuteční ve středu 10. prosince.