Indonésie chce opustit OPEC

Jakarta/Praha - Jihoasijská země zvažuje svůj odchod ze sdružení OPEC a není to poprvé, kdy vystoupením hrozí. Indonésie nestačí produkovat dostatek ropy, nelíbí se jí ani neshody uvnitř organizace. Navíc Indonésie přestává být exportní zemí a členské příspěvky ve výší 2 miliard dolarů ročně vypouští ze státní kasy zbytečně.

„Indonésané nejsou schopni ani pokrýt svou domácí poptávku, v zemi chybí investice do těžby ropy, nejsou exportéry a ztrácí pro ně smysl být sdruženi v exportním spolku,“ vysvětlil hlavní důvod indonéského postoje ekonom Jiří Schwarz jr.

V OPECu momentálně funguje ropný cyklus. „Když je vysoká nabídka a nízká poptávka, přestane se investovat do nových nalezišť, když se trendy otočí, oni by investovat chtěli, ale nestačí tempu požadavků trhu,“ myslí si Schwarz. Nejvíce je cyklus pozorovatelný právě v Indonésii.

Za 50 let opustily OPEC dvě země, Gabon nechtěl platit vysoké poplatky, druhý vystoupil Ekvádor, který žádal zvýšení limitů. Neuspěl, a proto politický kartel opustil.