Slibované půjčky od města skláři ze Světlé nedostanou

Světlá nad Sázavou - Jen krátce mohli skláři ze Světlé, kteří nedostali od srpna zaplaceno, doufat, že jim pomůže město, ve kterém po léta pracovali. Půjčky, jež měly sklářům pomoci svízelnou situaci, kdy se ocitli zcela bez prostředků, překonat, nedostanou. Na dnešním jednání totiž světelští zastupitelé jejich poskytnutí jednomyslně zamítli.

Zastupitelé půjčky sklářům označili za nekoncepční řešení. Problém by podle všeho v případě jejich schválení byl i s rozhodováním o tom, komu je vlastně poskytnout, a komu ne. Již před měsícem je proto ze stejného důvodu odmítli i radní Světlé.  

Městští zastupitelé se navíc obávali také toho, že by půjčky lidem postiženým krachem skláren Sklo Bohemia nepřiměřeně zatížily rozpočet města, a to i přesto, že pomoc s jejich financováním nabízel i krajský úřad.

Sklárny ve Světlé jsou od 28. listopadu v konkurzu. Vyrábět ale přestaly již koncem září. Zaměstnanci však nedostali zaplaceno ani za dobu, kdy ještě pracovali. Navíc jim kvůli tomu, že nárok na mzdu vznikl až po zahájení insolvenčního řízení, nemůže úřad práce podle platných zákonů vyplatit ani náhradu mzdy.


Většina ze 1200 pracovníků zkrachovalých skláren má vážné finanční problémy. Dvaceti z nich už dokonce energetici odpojili elektřinu. Novou práci si zatím našlo jen asi 150 krachem postižených sklářů.

I když stále ještě existuje možnost, že se výroba v podniku s novým majitelem opět rozjede, rozhodla se kvůli obtížné situaci již celá řada jeho zaměstnanců podat výpověď. Tímto krokem se totiž dostali do evidence úřadu práce a ten jim mohl začít vyplácet alespoň podporu v nezaměstnanosti. Zároveň pokud o propuštění požádali až 18. listopadu nebo později, neztratili nárok ani na vyplacení zákonného odstupného.

Vydáno pod