Sběr elektroodpadu se v Česku za poslední tři roky zdvojnásobil

Praha - Za poslední tři roky se sběr elektroodpadu v České republice téměř zdvojnásobil a právě tříleté výročí dnes slaví jeden ze šesti kolektivních systémů zpětného sběru elektrického odpadu Elektrowin. V Česku se loni vybralo zhruba 2,5 kilogramu elektroodpadu na hlavu, kapacity zpracovatelů by ale stačily na mnohem větší množství. V letošním roce také musí být množství podle unijních pravidel o 1,5 kilogramu vyšší.

Recyklací za poslední tři roky prošlo 44 tisíc tun použitých spotřebičů a takto zpracovaný elektroodpad byl znovu použit ve výrobě. Do systému zpětného sběru Elektrowin je zapojeno 7 tisíc sběrných míst, ke kterým má přístup 87 procent české populace. Jejich provoz je financován z recyklačních poplatků, které platí přímo výrobci. Poplatek za zlikvidování se pak promítá i do prodejní ceny mnohých elektrospotřebičů.

Ze sběren putuje odpad ke zpracovatelům, kteří si i přes letošní přísun o velikosti 19 tisíc tun stále stěžují na nevytíženost. „Pokud se podaří v letošním roce dodržet závazek České republiky, který spočívá ve vysbírání čtyř kilogramů na obyvatele, což je nějakých čtyřicet tisíc tun, tak je kapacita zpracovatelských zařízení minimálně o řád vyšší,“ říká předseda představenstva společnosti Elektrowin Jaroslav Holakovský.

Česká republika sice patří mezi novými členskými zeměmi Evropské unie ve sběru elektroodpadu na přední příčky. Čtyři kilogramy na obyvatele však stále představují v porovnání se západní Evropou polovinu, respektive pouhou čtvrtinu ve srovnání s nejlepším Norskem.