Před 120 lety poznal svět pneumatiku

Londýn - Druhá polovina 19. století znamenala díky nebývalému rozvoji techniky revoluci v řadě oborů lidské činnosti. Nevyhnula se ani dopravě, světlo světa spatřily nové dopravní prostředky. Mezi ty bezesporu nejvýznamnější patří jízdní kolo a automobil - ani jeden z nich by přitom pravděpodobně nebyl tak úspěšný bez objevu jednoho veterináře. Přesně před 120 lety 7. prosince 1888 získal skotský rodák John Boyd Dunlop patent na vzduchem plněnou pneumatiku. Jeho jméno můžeme i dnes přečíst na obutí milionů aut či motocyklů po celém světě.

Inspirací k převratnému vynálezu se Dunlopovi stala tříkolka jeho malého syna. Kolečka obutá v tehdy hojně rozšířených vyplněných gumových obručích totiž nezaručovala přílišnou bezpečnost ani jízdní komfort. Vynalézavého veterináře to nenechalo klidně spát a tak jednoho únorového večera roku 1888 vytvořil za použití zahradní hadice a gumové zástěry první pneumatiku.

Dunlop začal svými pneumatikami brzy vylepšovat první bicykly, které posléze posbíraly vavříny ve světových závodech a otevřely tak cestu k masovému rozšíření vynálezu. Netrvalo dlouho a Dunlop založil spolu s papírnickým podnikatelem Williamem Harvey Du Crosem první továrnu na výrobu pneumatik.

Dunlop nebyl první

Ze snů a velkolepém obchodním úspěchu se ale velmi rychle probudil - už v roce 1890 se totiž objevila v časopise Sport and Play informace o tom, že John Dunlop nebyl prvním, kdo na pneumatiku přišel. Už ve 40. letech 19. století přišel s podobným objevem skotský vynálezce Robert William Thompson. Tehdy však ještě na rozšíření vynálezu nebyla vhodná doba, a tak na dalších čtyřicet let upadl v zapomnění. 

Kvůli Thompsonovu prvenství byl Dunlopovi patent odebrán a vyrábění pneumatik se tak otevřelo dalším zájemcům. Dnes pneumatiky vyrábějí desítky firem po celém světě. Pět největších vydělává kolem 100 miliard korun ročně. Jsou to Michelin - podle posledních údajů největší světový výrobce, jehož maskot patří k nejznámějším logům světa, Bridgestone, na jehož gumách dnes závodí všechny vozy formule 1; Goodyear, který si připsal prvenství výroby první vzducholodi a pod kterou dnes Dunlop spadá, a také Continental a Pirelli.

Značku Dunlop lze dnes kromě pneumatik mnoha automobilů a motocyklů najít i na brzdách, kolech, ale i golfových a tenisových míčcích nebo hodinkách sportovních potřeb.