Janota: Letošní schodek rozpočtu bude pod 60 miliard

Praha - Státní rozpočet by mohl v letošním roce skončit se schodkem 50 až 60 miliard korun. Ministerstvo přitom na letošní rok naplánovalo rozpočet se schodkem přibližně 71 miliard korun. O schodku 60 miliard korun se zmiňuje také Strategie financování státního dluhu, kterou minulý týden zveřejnilo ministerstvo, dnes o nižším odhadu hovořil náměstek ministra financí Eduard Janota. Co se hospodářského růstu v příštím roce týče, hádá Janota 2,5 procenta v plusu.

Na příští rok ministerstvo naplánovalo rozpočet se schodkem 38,1 miliardy korun. Pokud by nebyl ve středu Poslaneckou sněmovnou schválen, ohrozilo by to podle Janoty čerpání peněz z fondů Evropské unie. Zároveň by to mohlo zhoršit rating České republiky a omezit zájem o státní dluhopisy, které stát používá na úhradu svého dluhu.

V případě rozpočtového provizoria by dostávaly státní instituce peníze měsíčně, navíc podle rozpočtu schváleného pro letošní rok.

Podle Janoty je navržený schodek rozpočtu v tuto chvíli rizikový, ale udržitelný v případě výdajových škrtů do 15 miliard korun. Vše ale závisí na hospodářském růstu. V případě vyššího výpadku příjmů by se deficit státního rozpočtu musel podle náměstka zvýšit. Rozpočet na rok 2009 je přitom postaven na hospodářském růstu 4,8 procenta. Podle Janoty by bylo skvělé, kdyby byl příští rok růst 2,5 procenta.