Tuzemské automobilky propustí 13,5 tisíce lidí

Průhonice - Český automobilový průmysl už zřejmě naplno zasáhla krize. Tuzemské automobilky a jejich dodavatelé totiž plánují do poloviny příštího roku kvůli globální finanční krizi propustit více než 13 500 lidí. Zhruba polovinu z toho tvoří kmenoví zaměstnanci. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl ředitel Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek.

Světová krize zasáhla tuzemské dodavatele autodílů i finální výrobce. Kvůli poklesu poptávky přeruší například Škoda Auto výrobu na posledních 14 dní letošního roku a obnoví ji až 11. ledna. Vedle toho propustí 1500 agenturních zaměstnanců.

Výrobce nákladních aut Avia Ashok Leyland chce v polovině prosince zastavit výrobu na sedm týdnů, chystá také propouštění. Kopřivnická Tatra zkrátila na několik měsíců pracovní dobu o čtvrtinu a od letošního pololetí do března 2009 sníží počet zaměstnanců celkem o 820.


Počet v tuzemsku vyrobených aut se letos bude podle prezidenta sdružení Martina Jahna pohybovat kolem jednoho milionu vozů, v příštím roce díky náběhu výroby v továrně Hyundai vzroste produkce nad jeden milion aut. „Nelze očekávat takové nárůsty jako v předchozích letech,“ dodal.