Německý ministr se tvrdě opřel do záchranných balíčků

Berlín - Kritika na adresu miliardových injekcí, které pumpují vlády některých zemí do svých ekonomik zasažených světovou krizí, opět zazněla z Německa. Německý ministr financí Peer Steinbrück označil v rozhovoru pro americký týdeník Newsweek tzv. záchranné plány těchto zemí za "tupé a nevyzkoušené".

Recese, která se v posledních měsících vkrádá do Evropy, je podle Steinbrücka neodvratitelná a vlády by měly přestat se snahami trumfovat se, která z nich přijde s větším balíkem na podporu ekonomiky. „Rychlost, s níž jsou pod tlakem sestavovány návrhy, které ani nejsou ekonomicky ověřeny, bere dech a je deprimující,“ řekl Steinbrück americkému magazínu.

Steinbrück si vzal na mušku především britského premiéra Gordona Browna. Jeho nová ekonomická politika prý hrozí zatížit dluhem celou generaci.

Německo se drží při zdi

Zatímco řada vlád v Evropě koncipuje rozsáhlé stimulační programy a Evropská komise je v tom podporuje, německá vláda Angely Merkelové je v tomto směru velmi zdráhavá a nevěří, že by zvýšené vládní výdaje byly řešením všech ekonomických těžkostí. Lídři Británie, Francie a Evropské komise se v pondělí sešli v Londýně, aby zaštítili unijní program ekonomické stimulace v sumě 200 miliard eur, Německo však bylo z těchto jednání vynecháno. Ode dneška budou šéfové vlád zemí EU jednat o tomto programu na summitu v Bruselu.

Steinbrück má podezření, že program o tak vysokém objemu budou stejně nakonec z velké části muset platit právě Němci. „Paní Merkelová a já se je (navrhovatele plánu v EU) snažíme trochu mírnit a je pochopitelné, že jsme za to kritizováni,“ řekl ministr.

Německo minulý týden schválilo vlastní program na podporu ekonomiky v sumě 31 miliard eur, ten je však kritizován za to, že skutečně nových peněz přináší do ekonomiky jen velmi málo. Steinbrück uvedl, že tento program potřebuje čas, aby uspěl. „Jestliže jsme ještě ani neposkytli tomuto plánu šanci fungovat, nehodláme se účastnit soutěží o to, kdo dá nejvíc,“ řekl ministr.