Některé platební karty Visa byly kvůli ohrožení zablokovány

Praha - Platební karty Visa některých klientů tuzemských bank byly opět v ohrožení a část z nich byla i preventivně zablokována. Píšou o tom dnešní Hospodářské noviny s tím, že karetní asociace Visa ve středu poslala bankám varování o úniku dat z platebních karet v obchodní síti v západní Evropě. Na základě této zprávy se k blokaci některých karet rozhodly banky ČSOB a Komerční banka, zatímco například Česká spořitelna se rozhodla karty jen monitorovat kvůli podezřelým transakcím.

„Stejně jako některé další banky nás oslovila společnost Visa s žádostí o přijetí adekvátních preventivních opatření k menšímu množství platebních karet. Této žádosti jsme vyhověli,“ řekl tiskový mluvčí ČSOB Ivo Měšťánek. „V našem případě se jedná řádově o jednotky případů, které řešíme s klienty individuálně,“ uvedla za Komerční banku její tisková mluvčí Monika Klucová.

Podle předsedy Bezpečnostního výboru Sdružení bankovních karet Karla Kadlčáka nejde o únik pinů karet. Bližší podrobnosti k aktuálnímu varování Visy však neuvedl. Varování mezinárodních karetních organizací o možném zneužití karet chodí do bank poměrně často, podle expertů i jednou týdně. K následné blokaci ve velkém však nedochází. „V největších tuzemských bankách jde ročně o několik tisíc případů,“ řekl Kadlčák.

Karetní asociace se odmítají vyjadřovat ke konkrétním případům. „Pokud máme důvod k obavě ze zneužití karet, spolupracujeme s místními úřady a policií, tudíž nemůžeme komentovat probíhající vyšetřování,“ prohlásil tiskový mluvčí Visa Europe Paul Ravenscroft. Varování mezinárodních asociací není automaticky příkaz k blokaci karet. Je na bankách, aby se samy rozhodly, jaká přijmou opatření.

Banky se tedy mohou rozhodnout karty neblokovat, jak v tomto konkrétním případě učinila Česká spořitelna. „Zatím jsme je nezablokovali, karty monitorujeme,“ uvedla mluvčí banky Kristýna Havligerová s tím, že pokud by se na nich objevily podezřelé transakce, karty zablokují.

Vydáno pod