Elektřina zdražuje, musíme se s tím smířit?

Praha/Boulder - V posledních letech dochází s železnou pravidelností vždy od Nového roku ke zdražení elektrické energie. Zatímco loni museli Češi od 1. ledna zaplatit za elektřinu o 9,1 procenta více, letos její cena poskočí o 9,9 procenta. I když se hovoří o tom, že příští rok by se mohl tento trend zlomit a elektřina by mohla být kvůli světové hospodářské krizi přece jen o něco levnější, do budoucna s jejím zlevňováním příliš počítat nelze. Ceny požene nahoru nárůst spotřeby. Zabránit nepřiměřenému ztenčování naší peněženky by měly tzv. chytré sítě.

Vědci předpovídají, že v nadcházejících 25 letech vzroste spotřeba elektřiny o 40 procent. To samozřejmě otevře výrobcům netušené cesty k jejímu zdražování a spotřebitelům nezbude nic jiného než to akceptovat, protože málokdo si v dnešní době dokáže představit život bez svítící žárovky, automatické pračky, myčky nádobí a podobných vymožeností.

Řešení: Chytré domy, chytré spotřebiče

Pokud se nebudeme chtít smířit s tím, že účty za elektřinu vysávají naše peněženky, budeme mít v budoucnu možnost postarat se o zásobování elektrickou energií sami. Usnadnit by nám to měly tzv. Smart Grids (chytré sítě), které se nyní začínají testovat v Coloradu ve městečku Boulder. Celé město na ně přejde do roku 2010.

Každý dům v Boulderu si bude vyrábět elektřinu sám, například prostřednictvím solárního kolektoru. „Přebytky této energie bude pak moci skladovat buď v hybridním automobilu, který bude mít nainstalovány akumulátory, nebo případně bude moci tyto přebytky dodávat také do distribuční sítě,“ popsal ideální stav, kterého by chtěli vědci dosáhnout, v rozhovoru pro Českou televizi konzultant A.T. Kearney Tomáš Kaisr.

To ale nebude všechno. Aby bylo možné s elektřinou pracovat skutečně úsporně, budou domy vybaveny také chytrými spotřebiči, které umožní domácnostem platit za energii co nejméně. „Například pračka se spustí pouze v momentě, kdy bude distribuční síť méně vytížená a bude tím pádem nižší cena elektrické energie,“ vysvětlil Kaisr. Ušetřit by měly chytré spotřebiče a sítě také tím, že sníží ztráty energie v rozvodné síti. Podle společnosti Xcel Energy, která testuje Projekt v Boulderu, by ztráty měly klesnout až o 30 procent.

Kolik to bude stát?

Ani vybudování takovýchto úsporných sítí a přechod měst na ně ale nebude zadarmo. Odborníci spočítali, že zapojení San Diega, které je počtem obyvatel srovnatelné s Prahou, do projektu Smart Grids by stálo přibližně 2 miliardy dolarů (kolem 39 miliard korun). Návratnost takové investice by podle Kaisra byla asi 20 let.

Kromě Spojených států se jednotlivé komponenty systému Smart Grids testují také v Evropě, například ve Španělsku, Portugalsku, Irsku a Švédsku. Irská vláda přislíbila inteligentním sítím už i finanční podporu ve výši 10 miliard eur (asi 26 miliard korun).

Boulder
Zdroj: City of Boulder