Vídeňské letiště by mohlo díky Lufthanse přijít o některé přímé spoje

Vídeň - V Rakousku sílí obavy o komfort při cestování letadlem. Konkrétně jde o to, zda vídeňské mezinárodní letiště Schwechat nepřijde o některé přímé spoje. Ztrátovou leteckou společnost Austrian Airlines totiž převezme německá společnost Lufthansa, která létá do celého světa z velkých letišť v Německu a ve Švýcarsku. V tuto chvíli tak hrozí, že se jí proto nevyplatí stejné spoje vypravovat i z Vídně. Letiště Schwechat, které nabízí nejen přímé spoje například do Pekingu nebo do Tokia, slouží rovněž kromě rakouské ještě přinejmenším také slovenské a jihomoravské metropoli.

Jenomže právě mezikontinentální lety z Vídně mají nejistou budoucnost. Zadlužené rakouské aerolinie kupuje německá Lufthansa a ta už vzdálené destinace nabízí z Frankfurtu, Mnichova a prostřednictvím dceřiné společnosti Swiss také z Curychu. „Podle mě bude přímých letů z Vídně nevyhnutelně ubývat a naopak přibudou přípoje do uzlových bodů Lufthansy, kterými je Rakousko obklopeno,“ komentuje situaci Joseph Reitinger-Laska z vídeňské hospodářské komory. Právě toho se obávají hlavně vídeňští podnikatelé, ale nepříjemnosti by takový krok způsobil i mnoha Čechům.

Podle vedení Austrian Airlines ale společnosti nová role lokálního východoevropského dopravce zatím nehrozí. „Partnerství s Lufthansou zajistilo rakouským aeroliniím budoucnost. Síť linek a pracovní místa zůstanou z velké části zachovány,“ slibuje Alfred Ötsch, generální ředitel Austrian Airlines. Nicméně šéf německé společnosti při podpisu smlouvy stanovil jasnou podmínku - nová akvizice musí přinášet zisk.