Kuba a Venezuela dojednaly společné projekty za miliardy

Caracas - Nejvyšší kubánský vůdce Raúl Castro o víkendu ve Venezuele dojednal s jejím prezidentem Hugo Chávezem společné projekty obou zemí v hodnotě dvou miliard dolarů. Kuba bude i nadále za zvýhodněné ceny nakupovat venezuelskou ropu, dalších více než 300 společných projektů bude probíhat v oblasti lékařství, vzdělání, kultury a sportu.

Raúl Castro, který je ve venezuelském Caracasu na své první zahraniční návštěvě ve funkci hlavy státu, jež převzal po svém bratru Fidelovi, v neděli veřejně poděkoval Chávezovi za pomoc v těžkých dobách hospodářské krize.

Venezuela se stala pro Kubu klíčovým dodavatelem energií po rozpadu někdejšího předního dodavatele Sovětského svazu. Jihoamerická země nyní dodává na Kubu zhruba 92 tisíc barelů ropy za zvýhodněné ceny denně. Do roku 2013 by tyto dodávky měly vzrůst na 150 tisíc barelů denně.

Havana štědrost Caracasu oplácí především zajišťováním lékařských služeb pro chudé obyvatelstvo země žijící často ve slumech. Kubánských lékařů, zdravotních sester, sportovních trenérů a zemědělských techniků ve Venezuele působí kolem 30 tisíc.