Irsko pošle bankám 10 miliard eur

Dublin - Irsko hodlá investovat až deset miliard eur do rekapitalizace domácích finančních institucí. Fond bude otevřen všem nabídkám během ledna. Navíc slibuje, že opatření nebudou mít žádný dopad na kapsy daňových poplatníků. Akcie bank po otevření burzy letěly vzhůru. Irsko bylo první evropskou zemí, která spustila vlnu podpory bankám a jejich klientům na kontinentu.

Irská vláda se už dříve zavázala, že na dva roky poskytne bankám záruky za jejich závazky. Celkem Dublin v rámci tohoto opatření poskytne asi 440 miliard eur. Irové sice bankám pomohli, žádnou z nich ale nemuseli zachraňovat před krachem a žádnou ani nezestátnili. Nutné je ale prý zlepšit bilanci finančních ústavů, a to tak, aby se dostala na úroveň konkurence v jiných evropských zemích.

„Je velmi důležité, aby náš bankovní systém byl považován za schopný udržet a podpořit naši ekonomiku. Pokud bude potřeba kapitál, abychom ukázali důvěru, pak ten kapitál poskytneme, ale za přísných podmínek,“ řekl irský ministr financí Brian Lenihan. „Daňových poplatníků se to nedotkne,“ dodal.

Vláda se rozhodla peníze poskytnout z více zdrojů, mimo jiné i z penzijního rezervního fondu. Uvolnění prostředků se ale bude řídit přísnými a přesně definovanými pravidly. Investice může mít podobu převzetí prioritních i kmenových akcií, stále ale bude mít možnost účastnit se také úpisu nových cenných papírů, pokud to bude vhodné.

Opozice postrádá ale od vlády detailnější vysvětlení chystaných opatření. Bankám a jejich akciím to ale vůbec nevadí. Akcie Anglo Irish bank, které v posledních dnech padaly téměř k nule, po otevření burzy vystřelily o 25 procent, Bank of Ireland posilovala o 17 procent, nejvíc v tomto roce.