Europoslanci: Maximální pracovní doba 48 hodin týdně

Štrasburk - Poslanci Evropského parlamentu se na dnešním zasedání shodli na tom, že by pracovní doba ve státech Evropské unie neměla přesáhnout 48 hodin týdně. Jejich rozhodnutí je ale v rozporu s názorem většiny členských zemí, které prosazují, aby bylo možné při splnění určitých podmínek pracovat až 65 hodin týdně.

O maximální povolené délce pracovního týdne rozhodují kromě Evropského parlamentu i členské země v rámci společných orgánů EU. To je jedním z důvodů, proč se jednání o příslušné směrnici táhne již řadu let.

Ministři práce a sociálních věcí členských států se před časem dohodli, že nadále bude platit maximální týdenní pracovní doba 48 hodin, avšak zaměstnanci si budou moci určit, zda jsou ochotni pracovat více - až 60 hodin. V případě, že se jako pracovní doba počítá i pracovní pohotovost, například doma na telefonu, mohlo by to být až 65 hodin týdně.

Evropský parlament a vlády členských zemí se tak nyní budou muset pokusit najít nějaký kompromis. Zda se jim to podaří, ale není jisté.

Vydáno pod