Američtí investoři vystřízlivěli z optimismu, akcie opět klesají

New York - Akciové trhy ve Spojených státech po začátku dnešního obchodování neudržely investorský optimismus vyvolaný včerejším snížením úrokových sazeb na minimální úroveň. Investoři vystřízlivěli kvůli zprávám ze světa amerických korporací, špatné dopady na náladu na trhu měly především hospodářské výsledky velkých bankovních domů.

Index Dow Jones, který zahrnuje třicítku nejsilnějších titulů na Wall Street, v poledne newyorského času (v 18 hodin SEČ) klesl o 0,8 procenta na 8852,1 bodu. Index Nasdaq Composite se snížil o procento na 1574,6 bodu. Centrální banka Fed přitom včera snížila úrokové sazby na nula až 0,25 procenta, aby ekonomice usnadnila zápas s recesí.

Včerejší optimismus ale trval jen několik hodin, důvěra v kreditní systém se po zásahu Fedu nevrátila, protože ho brzy zchladily špatné hospodářské výsledky některých bank. Bankovní holding Morgan Stanley například přišel s mnohem hlubší čtvrtletní ztrátou, než se předpokládalo.

Některé investory pravděpodobně také přiměly k opatrnému postoji obavy z toho, že tak razantní snížení úroků naznačuje, že je ekonomika skutečně ve vážném stavu. Vzhledem k tomu, že si DJI za úterý připsal zisk přes čtyři procenta a další indexy nad pět procent, dnešní krok akcií zpět podle analytiků nijak překvapivý není.