Němečtí podnikatelé své ekonomice věří nejméně za 26 let

Berlín - Podnikatelská důvěra v Německu se vlivem sílící recese v prosinci znovu citelně propadla. Po sedmém měsíčním zhoršení v řadě je nyní nejníže za posledních 26 let. Index podnikatelského klimatu mnichovského ústavu Ifo se snížil na 82,6 bodu z listopadové úrovně 85,8 bodu. Oproti hodnotám, kterých dosahoval koncem loňského roku, se již propadl o více než 20 bodů.

„Konec (zhoršování) není na dohled. Index Ifo v prosinci opět spadl jako kámen. Německá ekonomika je uprostřed těžké recese, stále však není jasné, jak hluboká bude,“ upozornil Carsten Brzeski z ING Financial Markets. Recese německé ekonomiky je nyní zřejmě nejhorší za celé poválečné období. Hrubý domácí produkt by v příštím roce mohl podle vládních odhadů klesnout i o více než tři procenta.

Pokles indexu podnikatelského klimatu Ifo, který je odbornou i laickou veřejností pozorně sledován, byl v prosinci na dolní hranici očekávání. Ekonomové ve svých odhadech přitom počítali v nejhorších scénářích se snížením na 82,2 bodu.

Hodnota 82,6 bodu, na které index nakonec v prosinci skončil, je nejnižší od sjednocení Německa v roce 1990, kdy se ukazatel začal počítat pro celé Německo. Fakticky ale byla nižší hodnota dosažena naposledy v roce 1982, ovšem pouze v údajích pro západní část dnešní evropské velmoci.

Vydáno pod