Škoda Auto dnes zastaví výrobu na nejméně tři týdny

Mladá Boleslav - Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto dnes večer zastaví na nejméně tři týdny výrobu. Ve firmě tak začne zatím nejdelší odstávka. Jejím důvodem je nižší odbyt aut na světových trzích v souvislosti s globální finanční krizí. Výroba se znovu rozjede v noci z pondělí 12. ledna na úterý 13. ledna.

Odstávka se týká všech tří závodů automobilky - v Mladé Boleslavi, Kvasinách a Vrchlabí. Několik výpadků ve výrobě, způsobených celosvětovou recesí automobilového průmyslu, má už Škoda za sebou. Linky se zastavily například poslední říjnový týden.

Jedním z úkolů je mimo jiné zachovat zaměstnanost. „Projekt přemisťování zaměstnanců znamená, že kmenové zaměstnance propouštět nebudeme,“ Případná ztráta místa se nejdříve dotkne agenturních pracovníků. „Tady je plán nula,“ dodal. Od července tohoto roku do června příštího by mělo automobilový trh opustit 13 500 zaměstnanců, polovina z nich jsou právě agenturní pracovníci.

V prvním pololetí roku 2009 bude navíc automobilka vyrábět jen čtyři dny v týdnu. Škoda Auto letos počítala s produkcí nejméně 700 000 automobilů. Kvůli klesající poptávce musela ale výrobu omezit. Podle předsedy představenstva Reinharda Junga očekává firma letos sedmiprocentní růst prodeje. Loni jí prodeje vzrostly o 14,5 procenta na více než 630 000 aut.