Dva týdny před eurem na Slovensku straší nová měna „nepoctivé“ obchodníky

Bratislava - První den v novém roce Slováci vymění ve svých peněženkách slovenskou korunu za euro. Už dnes ale začíná platit nová legislativa, která upravuje neoprávněné zdražení zboží a služeb při přepočtu do nové měny. Už teď se objevují první obvinění na nečestné obchodníky. Ode dneška jim může hrozit dokonce trest odnětí svobody v případě, že se cenové komisi nebude líbit jejich cenová politika.

„Odborná veřejnost se shoduje, že zákon je nepotřebný a případný prohřešek těžko dokazovatelný,“ zpozorovala na Slovensku zpravodajka České televize Olga Baková. Pro dohled nad neopodstatněným zdražováním vznikla cenová komise. Nejvíce cílí na služby - zubaře, autoškoly, a právě tam našla první podezření, zatím jen varovně zdvihla prst.

„Tvůrci zákona jako by chtěli zákonem naznačit - nebojte se eura, bojte se nepoctivého obchodníka,“ nelíbí se viceprezidentovi pro obchod Svazu obchodu a cestovního ruchu Petru Vyhnálkovi.

Na internetu pod patronací Svazu spotřebitelů vznikla takzvaná černá listina. Zatím čítá šest subjektů a všichni tvrdí, že jsou na něm neoprávněně, a někteří se hodlají v cestě za očištěním svého jména obrátit na soud.

Vydáno pod