Energo-Pro kupuje další gruzínskou hydroelektrárnu

Praha - Česká energetická skupina Energo-Pro, která je největším zahraničním investorem v Gruzii a jedničkou v tamní energetice, kupuje další gruzínskou firmu. Prostřednictvím Energo-Pro Georgia v pátek získala 100 procent aktiv Ortačalské hydroelektrárny (Ortachala Hydropower Plant). Akvizice přijde investora na 25 milionů dolarů (zhruba 475 milionů korun). Celková investice skupiny v Gruzii tak už překročí 400 milionů dolarů, informoval o tom server Motejlek.com.

V příštích šesti letech skupina Energo-Pro do hydroelektrárny s instalovaným výkonem 18 megawattů bude investovat sedm milionů USD (zhruba 133 milionů korun).

Loni Energo-Pro převzala od gruzínského státu šest hydroelektráren a dvě regionální distribuční firmy. Firma zaplatila 132 milionů dolarů a zavázala se investovat dalších 285 milionů USD. Nyní provozuje v zemi osm vodních elektráren o celkovém instalovaném výkonu přesahujícím 400 megawattů. V zemi má téměř milion zákazníků a působí na více než 85 procentech gruzínského území.

Minulý měsíc Energo-Pro také zvítězila v tendru na prodej aktiv gruzínské distribuční energetické společnosti Kakheti Energy Distribution Company. Šlo o investici za 6,1 milionu dolarů.

Vlastníkem svitavské Energo-Pro, založené v roce 1994, je ze 75 procent Jaromír Tesař (35), zbytek drží Jiří Krušina (49). Oba muži se řadí mezi 25 nejbohatších Čechů, jen hodnota jejich zdrojů přesahuje miliardu dolarů.