Slevy před Vánocemi i po nich

Praha - Už dva týdny před vánočními svátky mohli Češi nakupovat za výrazně nižší ceny. Některé zboží zlevňovalo až o 50 procent - nejvíc oblečení nebo elektronika. Sezónní výprodeje, při kterých klesnou ceny o několik dalších desítek procent, odstartují už v pátek. S dřívějšími slevami, než bývá zvykem, nezačalo jen Česko, ale i celá Evropa a Spojené státy. Jenže právě Češi utrácejí nejvíc.

„Hlavní problém je lidi přilákat na obchodní místa, je to problém u nás ale i v Evropské unii nebo na Západě,“ všiml si šéfredaktor Marketing & Media Daniel Köppl. Výrazně se zatím krize na chuti Čechů nakupovat nepodepsala. „Víkendy jsou letos silnější, než byly třeba loni,“ upozornil viceprezident pro obchod Svazu obchodu a cestovního ruchu Petr Vyhnálek.

„V Německu s tržbami obchodníci bojují, lidé nechtějí vůbec nakupovat vánoční dárky, když nakupují, tak prakticky. Nakupují věci, které mohou opravdu využít, které jsou zbožím dlouhodobější spotřeby. Češi podobně jako Slováci nepřijaly tu tezi a utrácí,“ porovnal Köppl. Zřejmý důvod v tom spatřuje Vyhnálek. „Je to možná způsobeno vyšší nasyceností domácností Němců“.