Gazprom: Dohoda o ukrajinském dluhu za plyn neuzavřena

Moskva - Rusko se s Ukrajinou stále nedohodlo na otázce splacení ukrajinského dluhu za zemní plyn v sumě dvou miliard dolarů (asi 37 miliard Kč) a Gazprom tak hrozí, že v případě nevyřešení ukrajinského dluhu do konce roku odstřihne tuto zemi od dodávek. Sdělil to dnes mluvčí ruského monopolního vývozce plynu Gazprom Sergej Kuprijanov po jednání ukrajinských činitelů v Moskvě. Pokud se dodávky plynu na Ukrajinu přeruší, mohlo by to ohrozit i zásobování dalších zemí Evropy.

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko dnes řekl, že obě strany se dohodly na odložení splátky dluhu na počátek příštího roku. Naznačil také, že Ukrajina by mohla plyn, který nedokáže zaplatit, vrátit Gazpromu nebo některému jinému subjektu.

Mluvčí Gazpromu Kuprijanov však dohodu na splátkách dluhu popřel. „Tato otázka nebyla vyřešena, jak to oznámil Kyjev,“ řekl mluvčí pro televizi.

Ukrajina se dostala do velkých problémů kvůli finanční krizi a světové recesi a nad vodou ji nyní drží nouzový úvěr od Mezinárodního měnového fondu v sumě 16,4 miliardy dolarů. V úterý ukrajinský státní energetický podnik Naftogaz uvedl, že Ukrajina má v zásobnících dostatek plynu, aby vydržela do konce topné sezony.

Podle šéfa Naftogazu by bylo v případě omezení dodávek plynu Ukrajině technicky obtížné zajistit tranzit plynu přes ukrajinské území dál do střední a západní Evropy. Juščenko ovšem řekl, že polovina z ukrajinských zásob plynu je určena právě pro evropské odběratele a vládní činitelé uvedli, že jsou schopni se za evropské dodávky zaručit.

Pokud by Gazprom vyplnil své hrozby, mohla by se opakovat situace z počátku roku 2006, kdy byly kvůli sporu Ruska a Ukrajiny narušeny dodávky plynu do střední a západní Evropy. Ukrajinci tehdy podle Rusů přistoupili k nepovoleným odběrům ruského plynu z tranzitních dodávek pro evropské zákazníky.

Plynovod přes Ukrajinu dodává Evropě asi pětinu její spotřeby zemního plynu. Gazprom je důležitým dodavatelem zemního plynu i do České republiky, která dovozem z Ruska kryje více než 80 procent spotřeby suroviny.