Gazprom vzkazuje Evropě, aby se nebála o dodávky plynu

Moskva - Ruský plyn bude do Evropy proudit dál, ujišťuje ruský plynárenský gigant Gazprom. Firma uzavírá smlouvy na nový rok, a snaží se proto vypořádat staré pohledávky. A právě to je kamenem úrazu. Nemalé peníze totiž Gazpromu dluží Ukrajina, která nemá na splácení svých dluhů. Rusové proto hrozí zemi zastavením dodávek plynu. To by se přitom mohlo dotknout i EU, dodávky pro ni totiž proudí přes Ukrajinu.

Členové dozorčí rady zvlášť zdůraznili, že Gazprom v plném objemu splní své závazky vůči evropským spotřebitelům," praví se v prohlášení Gazpromu, vydaném po mimořádném zasedání dozorčí rady.

Ukrajina, která je nyní těžce zasažena světovou finanční krizí a ekonomickou recesí, dluží Gazpromu za dodávky plynu zhruba dvě miliardy dolarů (asi 37 miliard korun). Gazprom hrozí, že když nebude problém dluhu do konce roku vyřešen, nebude podepsána smlouva pro příští rok a podnik zastaví dodávky na Ukrajinu. To by mohlo narušit tranzit plynu odběratelům ve střední a západní Evropě, podobně jako se to stalo počátkem roku 2006.

Dohoda ještě není

„Dohoda stále ještě není,“ řekl novinářům ruský premiér Vladimir Putin po dnešním hodinovém telefonickém rozhovoru s ukrajinským prezidentem Viktorem Juščenkem.

Ještě v sobotu mluvčí Gazpromu odhadl, že je šance jedna ku dvěma, že Gazprom přeruší od Nového roku dodávky Ukrajincům. Přes Ukrajinu putuje 80 procent ruského plynu do Evropy.

Rusko už jednou dodávky plynu na Ukrajinu zastavilo. Na začátku ledna 2007 byla Evropa čtyři dny bez plynu, a musela tak využít své strategické zásoby. Gazprom je největším producentem zemního plynu na světě a na zásobování evropských zemí se podílí asi čtvrtinou.