Rok 2009 na pražské burze: Finanční krize zamíchá obchodovanými tituly

Praha - Burzu cenných papírů Praha, stejně jako její kolegyně po celém světě, čeká těžký rok. Její ředitel Petr Koblic přesto věří, že se podaří zachovat, nebo možná dokonce zvýšit počet aktivně obchodovaných akciových titulů. V rozhovoru pro Českou televizi prozradil, že na pražskou burzu by mohl v roce 2009 vstoupit holding CS Cargo, který působí v oboru logistických služeb v regionu střední a východní Evropy. Naopak se kvůli akvizici možná přestanou obchodovat akcie Zentivy.

Současné turbulence na světových finančních trzích předurčují podle Koblice pro příští rok dva možné scénáře vývoje. Jednou z možností je, že firmy donutí k navyšování vlastního kapitálu. „Banky nyní vyžadují po firmách mnohem více (vlastního) kapitálu, aby jim byly schopny zajistit dluhové financování. Kapitál se dá získat různými způsoby: buď od původních akcionářů, nebo zisky z minulých let, ale také na burze od investorů,“ vysvětlil Koblic. A právě poslední zmíněná možnost by přivedla na pražskou burzu nové emise.


Burzu možná opustí Zentiva

Finanční krize ale může vést také k tomu, že se společnosti kótované na burze začnou ve velkém spojovat, aby posílily svou pozici. To by vedlo k tomu, že obchodovaných titulů bude spíše ubývat. V příštím roce by takto mohly z pražské burzy zmizet například akcie farmaceutického giganta - Zentivy. „Zentiva má hodně nakročeno k tomuto scénáři, kdy prakticky nyní probíhá nabídka k převzetí,“ poznamenal Koblic.

Přibýt by mohlo CS Cargo

Odchod Zentivy by mohla „hladovým“ investorům ale vykompenzovat nová emise, slibuje Koblic. „CS Cargo je takové moje želízko v ohni, protože už o té emisi nebo o tom úmyslu akcionářů vím zhruba rok a fakt je, že logistický sektor u nás na burze chybí, a myslím si, že pro naši polohu středoevropského regionu, který je určitou křižovatkou, by se logistika u nás na burze hodila,“ podtrhl.

Na pražské burze je nyní kótováno 29 titulů. Aktivně se ale obchoduje jen kolem dvanácti z nich. Ostatní jsou reziduální tituly zbylé z kuponové privatizace, kterých se burza postupně zbavuje.

Vydáno pod