Lesy ČR mají nového ředitele - Svatopluka Sýkoru

Praha - Státní podnik Lesy ČR má od Nového roku nového generálního ředitele. Stal se jím Svatopluk Sýkora, dosavadní správní ředitel firmy, kterého do funkce bez výběrového řízení jmenoval ministr zemědělství Petr Gandalovič. Informovaly o tom Hospodářské noviny.

„Pan Sýkora se už manažersky osvědčil. Během předsednictví Česka Evropské unii bychom neměli na výběrové řízení čas. A já potřebuji státní podnik rychle stabilizovat. Nebylo by fér, aby byl Sýkora třeba půl roku jen pověřen dočasným vedením,“ zdůvodnil své rozhodnutí Gandalovič.

Jmenování šéfa Lesů bez výběrového řízení je sice v ministrově pravomoci. V prosinci ovšem řekl, že výběrové řízení vyhlásí, píšou HN. Sýkora na novém postu střídá Jiřího Nováka, který nastupuje do funkce Gandalovičova náměstka pro lesní hospodářství.

Ředitelé Lesů sedí na horké židli

Novák se šéfem LČR, kterým patří polovina lesů v zemi, stal loni v prosinci. Byl pátým ředitelem podniku od roku 2003, kdy tehdejší ministr zemědělství Jaroslav Palas (ČSSD) odvolal dlouholetého šéfa LČR Jiřího Olivu.

Po Olivovi se šéfem LČR stal Kamil Vyslyšel, který vypsal kontroverzní tendry na lesnické práce. Tendry vyvolaly mezi lesnickými firmami velkou nevoli. S tendry, z nichž některé označily za chybné i Evropská komise a český antimonopolní úřad, se pak potýkali i Vyslyšelovi nástupci Vladimír Blahuta, František Koníček a Jiří Holický. Diskusím o tendrech se nevyhnul ani Novák.

Podnik hospodaří s majetkem za více než 70 miliard korun. Předloni vykázal čistý zisk 284 milionů korun.

Petr Gandalovič
Zdroj: ČT24