Velké aerolinky budou podle analytiků i přes finanční krizi v zisku

Atény - Ještě před rokem očekávala většina analytiků, že rok 2008 bude pro aerolinky lepší než předchozí, někteří dokonce předpokládali miliardové zisky. Naděje však zhatil prudký růst cen ropy a globální krize, která se podepsala na poklesu poptávky. Ve výhledu pro letošní rok jsou sice analytici mnohem obezřetnější, velká část z nich však stále doufá, že velké společnosti se i přes pokles vrátí k zisku, uvádí se ve zprávě zveřejněné na internetových stránkách TravelDailyNews.com.

Podle analytiků budou aerolinky i nadále pokračovat ve snižování kapacit. Ceny letenek tak budou moci zůstat na stejné úrovni jako doposud. Také ceny ropy v posledních měsících prudce klesly. Navíc aerolinky začaly vybírat od cestujících další poplatky, jako poplatek za přepravu zavazadla, což by jejich hospodaření mělo vylepšit.

I přes optimističtější výhledy jsou analytici stále obezřetní. Upozorňují, že hlavní faktory, které ovlivňují počet cestujících, jsou ekonomika a ceny ropy, jejichž vývoj v letošním roce je i nadále nejistý. „Není tajemstvím, že velkou otázkou je, co se stane s ekonomikou. Nikdo si není jistý a zdraví odvětví je velmi úzce spojeno s ekonomikou,“ uvedl výkonný viceprezident pro marketing společnosti American Airlines Dan Garton.

Cestující v letošním roce musejí počítat s tím, že aerolinky budou i nadále vybírat nově zavedené poplatky, jako za odbavení zavazadel. Aerolinky sice odůvodňovaly zavádění těchto poplatků rekordními cenami pohonných hmot, zřejmě je ale nezruší ani po prudkém poklesu cen ropy.

Aerolinky také mohou přijít s poplatky za nové služby. Některé z nich, jako americká Delta Air Lines, plánují nabízet připojení k internetu během letu. Rozšířit by se mohla také nabídka rychlejšího odbavení či rezervace místa za poplatek.

Nejasná je budoucí situace kolem cen letenek. Většina analytiků čeká pokles poptávky kvůli oslabení ekonomického růstu, což většinou způsobí zlevnění letenek. Na druhé straně aerolinky snižují své kapacity, tedy nabídku, což by mohlo poklesu cen letenek zabránit.

Většina analytiků podle současné situace odhaduje, že by aerolinky mohly překonat současné problémy a navzdory globálnímu poklesu vykázat v letošním roce zisk. Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) odhaduje, že jediným ziskovým regionem by letos měla být Severní Amerika, kde by zisk aerolinek měl činit celkem 300 milionů dolarů (5,8 miliardy Kč). To ale bude méně než jedno procento jejich příjmů.