Ve střední Evropě čekají na euro Poláci, Češi a Maďaři

Praha - Datum zavedení eura v Česku chce vláda premiéra Mirka Topolánka oznámit na podzim. Momentálně je situace taková, že eura platí už ve všech sousedních zemích, s výjimkou Polska. Zatímco Češi kvůli krizi s eurem váhají, Poláky to naopak k přijetí společné měny utvrdilo.

„Osud polského hospodářství se nebude rozehrávat v nejbližších dnech, ale perspektiva strategického bytí v eurozóně bude pro Polsko rozhodně bezpečnější,“ prohlásil polský premiér Donald Tusk.

Sousední Polsko si sice zatím nechává svojí měnu, ale už v půlce roku si bude vybírat, jak má vypadat polská euromince. Tamní vláda si už totiž termín stanovila. Euro chce přijmout do 1. ledna 2012. Ani tam to ale nebude jednoduché, Poláci budou muset měnit ústavu a narážejí na nesouhlas opozice. 

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

V Maďarsku je přechod na euro stále běh na dlouhou trať. Maďaři totiž zatím neplní ani maastrichtská kritéria a zřejmě budou i posledním státem střední Evropy, který k euru přistoupí.

Kamil Janáček, hlavní ekonom Komerční banky tvrdí: „Maďarsko má veliké problémy s deficity veřejných financí, s deficity platební bilance, s inflací a s velmi volatilním kurzem měny. První realistický termín vstupu Maďarska do eurozóny je rok 2015 nebo 2016.“

Slovensko se stalo už šestnáctou zemí eurozóny. Ostatní státy kromě Česka a Polska, buď neplní maastrichtská kritéria, nebo euro přijmout nechtějí a mají výjimku, jako Britové, Dánové a Švédové.