RWE uklidňuje: Dokud nebude pod minus 10 °C, máme plynu dost

Praha - I když do České republiky proudí o 75 procent ruského plynu méně, než kolik má země běžně dostávat, zákazníci největšího distributora zemního plynu RWE Transgas se zatím nemusí obávat omezení dodávek suroviny do svých domovů a továren. Pokud průměrná venkovní teplota neklesne pod minus 10 °C, nemusí se běžní spotřebitelé obávat omezení dodávek. I pak by ale primárně RWE krátila objemy dodávané velkoodběratelům.

„Dodávka plynu z Norska je v plném sjednaném množství a přitéká severní cestou do České republiky. Nad ránem jsme nastartovali plnou těžbu z podzemních zásobníků zemního plynu a jsme schopni v tuto chvíli pokrývat spotřebu v České republice,“ ujistil mluvčí RWE Martin Chalupský.

Pokud by RWE nevyužívalo plyn, který proudí z Norska, a veškerou spotřebu krylo ze zásob, mohli by tak jeho zákazníci bez jakéhokoliv omezení využívat surovinu 40 dní. „V zásobnících v tuto chvíli máme o něco více než dvě miliardy metrů kubických zemního plynu. Spotřeba plynu v Česku v tomto mrazivém období je okolo 50 milionů metrů kubických denně,“ upozornil jednatel firmy Jan Nehoda.

Pokud vydrží současné počasí, především teploty, nebude RWE dodávky svým zákazníkům nijak krátit. Horší situace by nastala, kdyby průměrná denní teplota spadla pod minus 10 stupňů Celsia. „Pokud by šla teplota dolů, mohli bychom přikročit k regulačnímu stupni číslo dvě, tj. omezení dodávek do podniků, které mají největší odběry,“ dodal Nehoda.

Přestože bezprostřední ohrožení nedostatkem plynu České republice nehrozí, chtějí vládnoucí garnitury jednat. Ve středu se prezident republiky Václav Klaus sejde s ruským velvyslancem v ČR Alexejem Fedotovem. Vysvětlení bude od Ruska a Ukrajiny žádat i Evropská unie.