Týden po zavedení eura slovenská koruna stále není minulostí

Bratislava - Po týdnu platnosti eura na Slovensku úspěšně skončila konverze na novou měnu v bankách. Z peněženek Slováků však koruna stále zdaleka nezmizela a poslední dny svého života si užívá na plno. V obchodech mohou lidé platit korunami až do 16. ledna, v oběhu jich je pořád téměř polovina.

Při běžném nákupu stále většina lidí platí starou měnou. „Obchody dnes nejsou obchody ale směnárny. Znamená to, že dnes stále přijímáme slovenské koruna a vydáváme eura," vysvětluje předseda Slovenského svazu obchodu Pavel Konštiak.

Doslova nával v těchto dnech zažívají i pobočky bank. Hlavně na východě země si přicházejí vyměnit koruny za eura i starší lidé, kteří peněžním ústavům doposud příliš nevěřili a úspory raději schovávali doma pod matrací.

Reportáž Olgy Bakové a Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

S korunou se však hůře loučí hlavně obyvatelé romských osad. Mnozí z nich ještě eura ani neviděli, první totiž dostanou se sociálními dávkami koncem měsíce.

60 miliard slovenských korun v oběhu

V oběhu nadále zůstává zhruba šedesát miliard korun, část peněz přitom ukrývá i podsvětí a policie je proto ve střehu. „Věnujeme pozornost podezřelým bankovním operacím. Jsou to však věci, který podléhají určitému stupni utajení, a tak o nich není možné blíže hovořit," řekl ČT mluvčí policejního prezidia Martin Korch.

Policisté na silnicích však před méně závažnými přestupky radě přivírají oči. Chtějí se tak vyhnout inkasování pokut v obou měnách. Neznamená to však, že by na slovenských cestách vládla anarchie. Řidičům policisté vzkazují, že závažnější porušení předpisů tolerovat nebudou.