Americké akcie oslabily po dalších špatných zprávách o nezaměstnanosti

New York - Americké akcie v pátek oslabily po zprávě o prosincovém nárůstu nezaměstnanosti ve Spojených státech, která zvýšila obavy investorů ohledně vyhlídek firemních zisků a prohlubující se hospodářské recese. Nejsledovanější Dow Jonesův index se snížil o 1,64 procenta na 8599,18 bodu. Index Standard & Poor's 500 klesl o 2,13 procenta na 890,35 bodu a index technologického trhu Nasdaq dokonce o 2,81 procenta na 1571,59 bodu. Od začátku roku klesl Dow Jonesův index o dvě procenta a index S&P o zhruba 1,4 procenta.

Americké ministerstvo práce oznámilo, že počet pracovních míst se ve Spojených státech v posledním měsíci loňského roku snížil o 524 tisíc. Míra nezaměstnanosti v USA v prosinci vystoupila na 7,2 procenta, tedy na nejvyšší úroveň za téměř 16 let.

„Je tu stále mnoho špatných zpráv ohledně trhu s bydlením a zaměstnanosti. Ačkoli se úvěrová situace začíná zlepšovat, jsme stále nemocným pacientem,“ řekl analytik Kevin Kruszenski ze společnosti KeyBanc Capital Markets.

Rekordní nezaměstnanost v USA (zdroj: ČT24)

Na devizovém trhu dolar posílil vůči euru i koši předních měn, protože úbytek pracovních míst v USA byl o něco nižší, než se mnozí investoři obávali. V závěru obchodování v New Yorku euro vůči dolaru oslabilo o 2,1 procenta na 1,3431 USD. Dolarový index vůči koši šesti předních měn stoupl o 1,3 procenta na 82,652 bodu.