Karlovarský kraj připravuje pomoc lidem propuštěným z porcelánek

Karlovy Vary - Karlovarský kraj vstoupil do krize v Karlovarském porcelánu. Politici chtějí v případě hromadného propouštění koordinovat pomoc. Na krajském úřadě se proto dnes sešli představitelé Karlovarského kraje, úřadů práce, vedení Karlovarského porcelánu a.s., který je v konkurzu, a starosta Nové Role, kde má firma největší pobočku. Právě Karlovarský porcelán patří v kraji mezi firmy, kterým akutně hrozí to, že bude propouštět.

Vedení kraje chce mít připravený krizový plán. Jednou z možností je zřízení fondu na podporu nezaměstnaných lidí, do kterého by přispíval kraj i obce. Kolik peněz ve fondu bude a za jakých podmínek by se lidem bez práce rozdělovaly, není zatím jasné.

Zaměstnanci Karlovarského porcelánu dostali naposledy polovinu listopadového platu. Nejistota trvá už příliš dlouho a lidé jsou nervózní. Naději ale neztrácejí. „Většina lidí čeká, co bude dál. Neradi by zaměstnání ztratili. Samozřejmě všichni doufají, že porcelánka pojede dál,“ říká předsedkyně odborové organizace Marcela Dubová.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Osud porcelánek závisí na tom, zda se najde zájemce, který by v nich chtěl udržet výrobu. Zatím je ale zájem jen o jednotlivé závody. „Na naši kampaň se ozývá řada zajemců, ale nemám na stole nabídku na prodej celého podniku,“ uvedl insolvenční správce Tomáš Čermín.

Většina zaměstnanců Karlovarského porcelánu bude až do 26. ledna doma za šedesát procent platu. V práci jsou jen lidé z oddělení dekorace. Podle generálního ředitele Karlovarského porcelánu je z tisíce zaměstnanců v práci jen 150.

Předběžné zakázky na první čtvrtletí letošního roku porcelánky mají. Jestli budou mít i peníze nutné na výrobu, ale zatím není jasné. „Na účtu je minimum peněz, navíc provoz v tomto počasí je energeticky velmi náročný,“ doplnil Čermín.